Veel gestelde vragen over de aardappel

Aardappelen zijn een bron van zetmeel en zitten vol goede bouwstoffen zoals vitamines, kalium en vezels. En wist je dat 200 gram aardappelen minder calorieën bevatten dan bijvoorbeeld 200 gram rijst of pasta? Voor de calorieën hoef je ze dus niet te laten staan! Meer informatie lees je ook op deze website: Kennisplatform aardappels.nl

Kook de aardappelen alvast voor morgen! Afgekoelde aardappelen zijn steviger waardoor ze minder vet opnemen en extra krokant bakken. Je zet ze dan in no-time op tafel! Dek gekookte aardappelen wel zo luchtdicht mogelijk af en bewaar ze in de koelkast. Sommige rassen kleuren iets grijzig na het afkoelen. Dat is niet erg voor de smaak, maar ziet er minder mooi uit. Extra tip: bestrooi aardappel met kerriepoeder voor een nog goudgeler kleurtje.

Is je soep iets te zout? Gooi je ‘m zeker niet weg! Kook 1 of 2 geschilde rauwe aardappelen mee in de soep. De aardappelen nemen zout op. Vis de aardappelen vlak voor het serveren weer uit de soep.

Het Voedingscentrum over aardappels: "Aardappelen zijn echte klimaatkanjers. Zowel de teelt als de opslag kost heel weinig energie vergeleken met pasta en rijst. Aardappelen uit eigen land zijn het beste. Koken is het minst klimaatbelastend. Frituren het meest." Lees meer op de website van www.aardappels.nl 

Stamppot boerenkool! Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 34% van de Nederlanders stamppot boerenkool als favoriete stamppot bestempeld. Stamppot zuurkool staat bij 60+ ers op de tweede plaats. De jongere generatie blijkt ook erg fan van stamppot andijvie.

Aardappelen in de schil bereid zet je sneller op tafel (want even schoonboenen volstaat!) en de schil ziet er ook nog eens mooi uit! Bovendien hebben aardappelen met schil een vollere smaak en krijg je net iets meer vezels binnen. Boen de aardappelen goed schoon onder stromend water en halveer grote exemplaren eventueel. Kook de aardappelen in de schil in 15-20 minuten gaar. Eet je ze toch liever zonder schil? De schil van een gekookte aardappel laat zich ook heel gemakkelijk pellen! Laat de aardappelen, net als bij een ei, even schrikken in koud water. Dan haal je de schil er zo af.

Aardappelen in Nederland worden in april gepoot en vanaf augustus tot begin oktober gerooid. Het hangt een beetje af van het soort aardappel en het gebied. Sommige aardappelrassen hebben minder groeitijd nodig of worden de eerste weken met een (recyclebaar) vliesdoek afgedekt, zodat de grond warmer wordt en de aardappel sneller kiemt en groeit. Zo kunnen de eerste vroege aardappelen al in augustus geoogst worden en hebben de latere rassen tot eind september nodig om hun optimale smaak te bereiken.  

Ja, dat kan heel goed. Een aardappel moet je koel bewaren om uitlopers te voorkomen en donker om groenverkleuring te voorkomen. De koelkast is een goede plek, maar zorg wel dat je ze niet tè koud bewaart. Bij temperaturen onder de 4 graden bestaat de kans dat aardappelen het zetmeel omzette in suikers, waardoor ze een zoetere smaak krijgen en ze bruiner bakken. Zeker wanneer je friet wilt bakken is dat niet aan te raden, omdat de suikers dan bruin verbranden. Dat smaakt niet lekker.  
Wil je meer weten over het bereiden van aardappelen?