Hoe te bereiden

Of je hem nu kookt, bakt, poft, tot friet verwerkt, in de oven gaart of er lekkere rösti van maakt, de aardappel is qua bereiding ontzettend veelzijdig.

>

Bakken

Heerlijk goudbruin gebakken aardappelen, met een knapperig krokant randje. Gekruid met bijvoorbeeld rozemarijn, tijm of paprikapoeder. Wie is er niet dol op? En het mooie is: aardappelen bakken is totaal niet ingewikkeld!

Voordat je gaat bakken, is het belangrijk dat je de aardappels in zijn geheel ongeveer 10 minuten voorkookt (zie aardappels koken), ze worden dan knapperiger bij het bakken. Wacht tot de aardappels afgekoeld zijn en snijd ze in blokjes of plakjes. Neem vervolgens een ruime pan met goede antiaanbaklaag. De aardappelen worden alleen knapperig en goudbruin als ze genoeg ruimte hebben. Laat de pan goed warm worden en smelt hierin een laagje boter of verwarm olijfolie. Voeg de aardappeltjes toe en schep ze regelmatig om. Meestal zijn ze in 10 minuten mooi bruin. Voeg in de laatste paar minuten naar smaak kruiden en/of een snufje zout toe.

Tip

Eet je vandaag gekookte aardappelen, kook dan extra aardappelen om later in de week op te bakken. Bewaar de extra aardappelen afgedekt in de koelkast. Je hoeft ze later alleen maar in plakjes of blokjes te snijden en ca 5 minuten te bakken. Afgekoelde aardappelen zijn steviger waardoor ze minder vet opnemen (wat gezonder is) en toch lekker krokant bakken.

>

Friet

De lekkerste frietjes zijn natuurlijk zelfgemaakte! Dat is niet heel ingewikkeld, maar kost wel wat tijd. Het is vooral belangrijk dat je ze in twee etappes frituurt, dan worden ze mooi goudbruin en krokant. Gebruik voor de beste patatjes onze speciaal geselecteerde frietaardappelen.
Als alternatief kun je kiezen voor een iets kruimige of kruimige aardappel.

Patat uit de frituur
Verhit de frituur tot 160°C. Snijd de aardappel in frieten van ongeveer 1 cm dik en droog ze in een schone theedoek. Bak de patat vervolgens in kleine porties 3 tot 4 minuten voor op 160°C. Laat ze uitlekken en afkoelen op een schaal met keukenpapier. Bak de voorgebakken friet daarna nog eens 2 minuten op 190°C af, ook in kleine porties. Op deze manier wordt je friet lekker knapperig.

Patat uit de airfryer
Frietjes uit de airfryer bevatten minder olie dan uit de frituur, maar hoeven er qua smaak niet voor onder te doen! Snijd de aardappel in frieten van ongeveer 1 cm en laat ze vervolgens een half uurtje weken in koud water. Dep ze daarna droog met een schone theedoek en doe ze in een kom of pan met een scheutje olie. Schep ze om zodat elke patatje een dun laagje olie heeft. Bak de patat in ongeveer 15-20 minuten op 180°C.

Kruid je frietjes met een snufje zout, paprikapoeder, kerriepoeder of speciale patatkruiden.

>

Gratineren

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in en voeg schijfjes voorgekookte aardappels of een laagje puree toe. Bestrooi dit met geraspte kaas en paneermeel of broodkruimels. Je krijgt dan een lekker krokant laagje.

Het is ook lekker om een mengsel van ei, melk, geraspte kaas, zout, peper en een teentje geperste knoflook over de aardappelplakjes te gieten. Bak het geheel in ongeveer 20 minuten af en je aardappelgratin is klaar.

>

Koken

Het koken van aardappelen is een fluitje van een cent. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee  moet houden om perfect gekookte aardappels te krijgen.

Kies een ruime pan, zodat het water niet overkookt. Zorg ervoor dat de aardappelen net niet onder water staan. Begin met koud water en breng het water met de aardappelen op hoog vuur aan de kook. Als het water kookt, draai dan het vuur weer omlaag.

Kooktijd
De kooktijd is sterk afhankelijk van de grootte van de aardappelen. Krieltjes en snelkookaardappelen zijn in 10 tot 12 minuten gekookt. Normale aardappelen zijn in ongeveer 20 minuten gaar. Je kunt grote aardappelen het beste halveren. Zorg dat alle stukken ongeveer dezelfde grootte hebben en dus even snel garen. Controleer of de aardappel gaar is, door er met een vork in te prikken. Gaat dit makkelijk, dan weet je dat de aardappel gaar is.

 

>

Oven

Niets lekkerder dan smaakvol gekruide aardappels uit de oven. De bereiding is zo gepiept. Voeg nog wat groente toe voor de variatie en je hebt een complete maaltijd.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappelen naar wens in schijfjes, partjes of blokjes. Hussel de stukjes aardappel samen met een flinke scheut olijfolie en kruiden door elkaar in een grote kom. Er zijn verschillende kruiden die je kunt gebruiken zoals tijm, rozemarijn, verse peterselie, kerrie- of paprikapoeder. Leg de aardappeltjes met kruidenmengsel in een braadslede of leg ze met bakpapier op een bakplaat. Bak de aardappelen ongeveer 30 minuten in de oven (of 20 minuten als je ze hebt voorgekookt) en schep ze tussendoor een keer om. Controleer of de aardappels gaar zijn, door er even met een vork in te prikken. Als dit makkelijk gaat, zijn de aardappeltjes klaar. Bon appétit!

Ook erg lekker: voeg verschillende soorten groenten aan je ovenaardappels toe; denk aan courgette, aubergine, paprika en ui. Het recept van de traybake is een mooi voorbeeld.

>

Poffen

Poffen is een lekkere en gezonde manier om aardappelen te bereiden. Iets kruimige aardappelen zijn het best te poffen. Een vastkokende aardappel blijft namelijk te stevig en een zeer kruimige aardappel is juist weer te bloemig en snel te droog. Je kunt aardappelen poffen in de oven, de magnetron en op de barbecue. In de magnetron is een aardappel in ongeveer 8 minuten gaar. In de oven en op de barbecue duurt het langer, ongeveer 45 minuten.

Bereiding oven/barbecue:
Kies vrij grote aardappelen en prik met een vork een paar gaatjes in de aardappels. Leg ze op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met een beetje olijfolie, zeezout en wat zwarte peper en vouw de folie dicht. Leg ze ca 50 minuten op 200 °C in de oven of aan de rand van de kooltjes op de barbecue. Test of de aardappels gaar zijn, door er met een vork in te prikken. Maak een inkeping en vul de aardappel met bijvoorbeeld zure room en kaas of kruidenboter.

Bereiding magnetron:
Zet de magnetron op 800 Watt en pof de aardappels 4 minuten (zonder folie). Draai ze vervolgens om en pof ze nog eens 4 minuten. Besprenkel ze met een beetje olijfolie, zeezout en wat zwarte peper en laat de aardappels vervolgens, buiten de magnetron, met aluminiumfolie over de schaal of om de individuele aardappelen, nog ongeveer 10 minuten nagaren. Maak vervolgens in elke aardappel een inkeping en vul met roomkaas of kruidenboter.

>

Pureren

De lekkerste aardappelpuree maak je ook zelf. Zeer kruimige aardappelen zijn het makkelijkst te pureren.
Volg eerst de instructies bij koken, en kook de aardappelen dan nog eens 5 minuten langer zodat ze extra gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze iets droog stomen. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp de aardappelen met een stamper tot puree.
Gebruik je een pureeknijper, dan wordt de puree wat fijner en zachter.

Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout. Aardappelpuree is puur heel lekker, maar dient ook als basis voor mooie gerechten als Pommes Duchesse, gnocchi, gegratineerde aardappelen en aardappelpannenkoekjes.

>

Raspen / Rösti

Ook rösti kun je heel makkelijk zelf maken. Rasp geschilde aardappelen met een grove rasp tot slierten in een kom. Laat zoveel mogelijk vocht weglopen.

Breng de rösti op smaak met peper en zout en voeg een losgeklopt ei toe. Maak er kleine koekjes van en bak ze in 15 minuten aan weerszijden goudbruin in een koekenpan met wat olijfolie.
Voor extra smaak en variatie kun je bijvoorbeeld een uitje, spekjes, verse kruiden, courgette of paprika toevoegen.

>

Stamppot

Stamppot is een oer-Hollands gerecht met ongekend veel combinatiemogelijkheden. De meest bekende stamppotten zijn natuurlijk die met boerenkool, andijvie en wortelen (hutspot), maar eigenlijk kun je stamppot  met vrijwel elke groente maken. Probeer bijvoorbeeld eens een zomers stamppotje met veldsla en paprika of stamp eens met rode bietjes en appel. Smullen!

Reken voor stamppot ongeveer 200 tot 250 gram aardappel per persoon. Gebruik Jongens van de Klei Stamppot aardappelen of andere (iets) kruimige aardappelen en kook deze ongeveer 20 minuten (zie instructies aardappel koken).
Afhankelijk van het soort groente, kook je deze enige tijd mee door ze op de aardappelen te leggen. Boerenkool en wortelen kook je vanaf het begin mee. Na het koken giet je de aardappelen en eventuele groenten af. Andijvie en veldsla voeg je na het koken rauw toe. Stamp aardappelen en groenten rustig door elkaar en voeg een scheutje melk en wat boter toe voor de smeuïgheid.

Voor een magere variant kun je wat kookvocht bewaren en later naar smaak weer toevoegen. Lekkere toevoegingen zijn spekjes, rookworst, blokjes kaas en nootjes. Serveer eventueel met een kuiltje jus.

Bekijk ook deze lekkere recepten