Bakken
Heerlijk goudbruin gebakken aardappelen, met een knapperig krokant randje. Gekruid met bijvoorbeeld rozemarijn, tijm of paprikapoeder. Wie is er niet dol op? En het mooie is: aardappelen bakken is totaal niet ingewikkeld!
Voordat je gaat bakken, is het belangrijk dat je de aardappels in zijn geheel ongeveer 10 minuten voorkookt (zie aardappels koken), ze worden dan knapperiger bij het bakken. Wacht tot de aardappels afgekoeld zijn en snijd ze in blokjes of plakjes. Neem vervolgens een ruime pan met goede antiaanbaklaag. De aardappelen worden alleen knapperig en goudbruin als ze genoeg ruimte hebben. Laat de pan goed warm worden en smelt hierin een laagje boter of verwarm olijfolie. Voeg de aardappeltjes toe en schep ze regelmatig om. Meestal zijn ze in 10 minuten mooi bruin. Voeg in de laatste paar minuten naar smaak kruiden en/of een snufje zout toe.
Tip
Eet je vandaag gekookte aardappelen, kook dan extra aardappelen om later in de week op te bakken. Bewaar de extra aardappelen afgedekt in de koelkast. Je hoeft ze later alleen maar in plakjes of blokjes te snijden en ca 5 minuten te bakken. Afgekoelde aardappelen zijn steviger waardoor ze minder vet opnemen (wat gezonder is) en toch lekker krokant bakken.